- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ας ακούσουμε τις ομιλίες του Επισκόπου Λεμεσού Αθανασίου – Του πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού

Δεν θεωρώ πως είμαι ικανός ή διαθέτω το απόλυτο κριτήριο Ορθοδοξίας για να κρίνω τις ομιλίες των ομιλητών στο διαδίκτυο. Όμως ταπεινή μου γνώμη είναι πως οι ομιλίες του επισκόπου Λεμεσού Αθανασίου είναι πολύ χρήσιμες για την πνευματική μας προκοπή. Ο λόγος του είναι κατανοητός και στηριγμένος στο Ιερό Ευαγγέλιο και τους Άγιους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Τα θέματά του είναι πρωτότυπα και κάνουν βαθιές τομές στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ως επίσκοπος μιας σύγχρονης πόλης, όπως η Λεμεσός, γνωρίζει τα πάθη του σημερινού ανθρώπου και ειδικά των νέων μας. Γνωρίζει και με διάκριση, χωρίς ακραίο λόγο, θίγει, αγκαλιάζει και συμβουλεύει τους νέους για τα σύγχρονα πάθη τους αλλά και τους ανθρώπους της Εκκλησίας για την υποκρισία τους, όπου αυτός την εντοπίζει.

Ο λόγος του είναι ευαγγελικός διότι, όπως και ο Χριστός μας, διδάσκει σχεδόν μέσα από όλες του τις ομιλίες την μετάνοια. Όταν ασχολείται με εσχατολογικά θέματα δεν σκορπίζει τον φόβο, δεν αναφέρεται σε συνωμοσιολογίες, αλλά ούτε και «προφητεύει», όπως κάνουν πολλοί ομιλητές στο διαδίκτυο, ότι τον τάδε μήνα θα γίνει πόλεμος, τον τάδε σεισμός και διάφορες άλλες ανοησίες οι οποίες σκορπούν τον φόβο και έχουν σκοπό την δημιουργία οπαδών.

Ο επίσκοπος Αθανάσιος, τον οποίο είχα την ευλογία να τον γνωρίσω από κοντά, δεν είναι ένας ομιλητής της γνώσεως αλλά της εμπειρίας. Για δεκαετίες μαθήτευσε σε μεγάλους ασκητές του Αγίου Όρους, όπως ο γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, πράγμα το οποίο φαίνεται σε όλες τις κινήσεις του. Όταν συλλειτουργείς μαζί του δεν έχεις την αίσθηση ότι έχεις έναν επίσκοπο δίπλα σου αλλά έναν απλό ιερέα. Ο λόγος του είναι ανεπιτήδευτος και έχει ως μοναδικό σκοπό την καλλιέργεια των αρετών και την σωτηρία της ψυχής ενώ κάθε άλλο κοσμικό θέμα δεν τον ενδιαφέρει.

Εδώ να σημειώσουμε πως ποτέ ο ίδιος δεν επεδίωξε οι ομιλίες του να ανεβούν στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα ακούστε την ομιλία του στο youtube «οι παγίδες που θα αντιμετωπίσουμε στον πνευματικό αγώνα». Στην ομιλία του αυτή ερμηνεύει τον λόγο περί διακρίσεως του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και τον προσαρμόζει με μεγάλη επιτυχία στην εποχή μας.

Και σήμερα οι άνθρωποι περνούν από τρία στάδια για να φτάσουν στην αγιότητα. Πολλοί αποφεύγουν να κάνουν αρχή στην πνευματική ζωή γιατί λένε μέσα στην Εκκλησία οι ιερείς είναι αμαρτωλοί, οι επίσκοποι έχουν πάθη, οι πιστοί είναι υποκριτές και άλλες διάφορες «προφάσεις εν αμαρτίαις». Όταν πάλι ο άνθρωπος κάνει τα πρώτα του βήματα μέσα στην ζωή της Εκκλησίας γίνεται ένας μικρός «αλάθητος πάπας», κρίνει τους πάντες και τα πάντα. Κανένας σ’ αυτήν την φάση της ζωής του δεν έχει διάθεση να κάνει υπακοή ούτε στον πνευματικό του ούτε στην επίσημη Εκκλησία.

Τέλος, όταν ο άνθρωπος ξεπερνά την κατάκριση, νομίζει πως έγινε άγιος και τότε πέφτει στο αμάρτημα της υπερηφάνειας. Η μνήμη του θανάτου, η συνεχής αυτομεμψία, ο αγώνας να ζούμε σε συνεχή μετάνοια είναι αυτά τα οποία θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην αγιότητα και στην κατάκτηση της αιώνιας ζωής.

Εκατοντάδες είναι οι ομιλίες του επισκόπου Αθανασίου στο youtube. Όταν ταξιδεύουμε, όταν οι νοικοκυρές μαγειρεύουν ή σιδερώνουν μπορούν να ακούνε κάποια ομιλία ώστε να γίνεται σωστή εκμετάλλευση του χρόνου προς ωφέλεια της ψυχής μας. Ας μην ξεχνούμε όμως πρώτα καθημερινά να διαβάζουμε δύο τρία κεφάλαια από την Αγία Γραφή, μερικές σελίδες από κάποιο Πατερικό  Βιβλίο και βέβαια το συναξάρι της ημέρας. Τότε δύσκολα θα πέσουμε στις παγίδες του διαβόλου στην πνευματική μας ζωή. (p.a.tympas@gmail.com [1]).