- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Αρχίζει η περίοδος καθαριότητας ιδιωτικών οικοπέδων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους δημότες ότι και φέτος αρχίζει η περίοδος καθαριότητας ιδιωτικών οικοπέδων. Εν όψει της θερινής περιόδου, με δεδομένη την ανάγκη μείωσης των πιθανοτήτων πρόκλησης πυρκαγιάς, οι πολίτες, όπως κάθε χρόνο, μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με τον νόμο, οι δημότες θα πρέπει να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες κοπής και απομάκρυνσης χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών από τα οικόπεδά τους, καθώς και στην περιοδική επιμέλειά τους. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτός ο καθαρισμός είναι η αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, εν όψει και της θερινής περιόδου.
Αν ο πολίτης (και συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων)  δεν προχωρήσει στον καθαρισμό, τότε ενεργοποιείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αίτησης ή καταγγελίας, προβαίνει σε αυτοψία, αποστέλλει ειδοποίηση με συστημένη επιστολή και, ο πολίτης θα πρέπει, σε διάστημα 15 ημερών να προβεί στην αποψίλωση. Αν δεν το πράξει, οι υπηρεσίες του Δήμου καθαρίζουν μεν τον χώρο, αλλά στον ιδιοκτήτη επιβάλλονται, σύμφωνα με τον νόμο, ποινικές (από την Πυροσβεστική Υπηρεσία) και διοικητικές κυρώσεις (από τον Δήμο), δηλαδή η σχετική δαπάνη καθαρισμού, αλλά και πρόστιμο. Σύμφωνα με τον νόμο «Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου, βεβαιώνεται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».
Ο κάθε τρικαλινός πολίτης μπορεί να επικοινωνεί για το συγκεκριμένο θέμα, στους αριθμούς τηλεφώνων 2431351224-2431351225, του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων