- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Απολογισμός πεπραγμένων της πρώτης διετίας για τη Δημοτική Αρχή Τρικκαίων

«Δημιουργούμε έναν Δήμο για το μέλλον, για τα παιδιά μας». Η κατακλείδα αυτή του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στη διάρκεια του απολογισμού πεπραγμένων της πρώτης διετίας της δημοτικής αρχής, αποκρυσταλλώνει τον τρόπο λειτουργίας της.
Στο σχεδόν έτοιμο κτήριο τού υπό διαμόρφωση Μουσείου Τσιτσάνη, το κτήριο δηλαδή του χαμάμ και των παλιών Φυλακών Τρικάλων, ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε τα πεπραγμένα, αναλυτικά, με στοιχεία, με αριθμούς. Παρουσίασε, επίσης, και τον προγραμματισμό για το επόμενο έτος, το 2017, με φόντο, τον μεγάλο τρικαλινό Βασίλη Τσιτσάνη παρέα με τους Θεοδωράκη, Μπιθικώτση, και μια χειμωνιάτικη φωτογραφία των Τρικάλων πριν έναν αιώνα περίπου.
Η βασική του λογική ήταν ότι ο «Ανοιχτός Δήμος» χτίζεται σταδιακά, με δράσεις και παρεμβάσεις που εκκινούν από το να μπει τάξη σε δυσλειτουργίες, μέχρι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Αυτό, εξάλλου, ήταν και το όνομα της παράταξης της οποίας ο κ. Παπαστεργίου ηγήθηκε το 2014: «Επανεκκίνηση τώρα»
Και έτσι κινήθηκε ο Δήμος Τρικκαίων, εξάλλου, από την αρχή της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Με ένα τριπλό επίπεδο δράσης: επίλυση παλιών υποθέσεων, δημιουργία υποδομών, προεργασία για το μέλλον.
Και όλα αυτά, με έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα, στον πολίτη, τον πεζό, τον ποδηλάτη. Με έργα σε χωριά, με παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις σε σχολεία, με έργα σε πλήθος αθλητικών υποδομών. Και, επιπροσθέτως, με βάση και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε χρονίζουσες υποθέσεις, σε λειτουργίες και δράσεις για την εξωστρέφεια, με έμφαση στον ανθρώπινο χαρακτήρα του Δήμου – αυτού, του πλέον κοντινού στον πολίτη θεσμού.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, παρόντων αντιδημάρχων, αναφέρθηκε, επίσης, αναλυτικά, στα μεγάλα ζητήματα που λύθηκαν, παρότι λίμναζαν για χρόνια (ορισμένα, πάνω από 10…), στις συνεργασίες στα καίρια μεγάλα ζητήματα (Ε65 και Αχελώο), στην έμφαση που δόθηκε στο περιβάλλον και τους κοινόχρηστους χώρους. Δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, ώστε τα Τρίκαλα να μεταβληθούν σταδιακά σε τόπο προσέλκυσης αστικού τουρισμού, με την παράλληλη ενίσχυση των τοπικών προϊόντων,
Το μεγάλο στοίχημα ήταν η οικονομική εξυγίανση, που, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, είναι, όχι απλώς σε εξαιρετικό δρόμο, αλλά πολύ σύντομα ο Δήμος θα έχει αφήσει πίσω του βαρίδια του παρελθόντος. Ηδη, εξάλλου, με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν, οι πολίτες διαπιστώνουν σειρά έργων σε στοχευμένους τομείς. Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που έγιναν στα Τρίκαλα, του πλήθους των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των σημαντικών βραβείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, της κερδοφορίας του Μύλου των Ξωτικών, της παρακαταθήκης του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό.
Δεν άφησε ασχολίαστη την «τεράστια δουλειά» που γίνεται στον τομέα της Πρόνοιας, με τη «μεγάλη ομπρέλα» των Δομών για κάθε πολίτη, με τις συνεχείς εντάξεις του Δήμου σε προγράμματα και τις συνεχείς, σχεδιασμένες εντάξεις σε προγράμματα.
Για το τέλος ο κ. Παπαστεργίου άφησε τον προγραμματισμό του 2017. Όπως είπε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση – με την προεργασία που ήδη γίνεται – σε έργα όπως:
–  το «Σχέδιο Ασκληπιός»,
– ο ιαματικός πόρος Ριζώματος,
– η παραχώρηση της ΤΑΞΥΠ,
– η αναμόρφωση του Ζωολογικού Κήπου,
– η ολοκλήρωση του Μουσείου Τσιτσάνη,
– ο φωτισμός με χρήση τεχνολογίας LED,
– η απόκτηση ISO υπηρεσιών,
– η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής «20000»,
– ο «Ανοιχτός Δήμος,
– ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός,
– η ανακατασκευή εισόδων πόλεων και τα έργα σε περιφερειακούς δρόμους,
– η νέα θεώρηση των χώρων στάθμευσης,
– η δημιουργία σύγχρονου ξενώνα για αδέσποτα,
– οι αναμορφώσεις στην πλατεία της ΔΕΗ,
– η έμφαση στην περιφέρεια με ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και περισσότερα έργα  στην αγροτική οδοποιία,
– η μέριμνα για παλιούς συνοικισμούς.

Αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους αντιδημάρχους, του δημοτικούς συμβούλους, το προσωπικό του Δήμου, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε με έμφαση το πιστεύω του:
«Ο πολιτικάντης κάνει πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.
Ο πολιτικός με ορίζοντα τις επόμενες γενιές.
Δεν φοβάμαι τα μικροσυμφέροντα και τις συντεχνιακές συμπεριφορές, δεν κάνω πίσω. Προέχει το καλό του Δήμου και των Δημοτών».

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων