- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ανάβαση του ΣΠΟΡΤ στη Βασιλίτσα

Η Βασιλίτσα είναι ένα βουνό που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ορειβατική κίνηση, αφού οι γειτονικοί σχηματισμοί του Σμόλικα και της Τύμφης αλλά και η περιοχή της Βάλια Κάλντα μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Εξάλλου εύκολα φτάνει κανείς στην ψηλότερη κορυφή από το χιονοδρομικό κέντρο. Εμείς όμως επιλέξαμε τν μακρινή διαδρομή που ξεκινά από την Αβδέλα και μετά από 3.30’ ώρες ανάβασης καταλήγει στο κολωνάκι της κορυφής με την εξαιρετική θέα προς ολόκληρη τη βόρεια Πίνδο.
Η Βασιλίτσα χωρίζεται από τον Σμόλικα με το ρέμα της Σαμαρίνας ενώ το Σμιξιώτικο ρέμα την χωρίζει από τα υψώματα Σκούρτζα και Αννίτσα. Σημαντικότερες κορυφές της είναι οι: Μπαλντούμης (υψ. 2028 μ.), Γομάρα (υψ. 2126 μ.), Κολέο (υψ. 1892 μ.) και Βασιλίτσα (2249 μ.)
Ο Αώος χωρίζει το βουνό από τον σχηματισμό της Τύμφης, που είναι ένα εντελώς ξεχωριστό συγκρότημα, ενώ ο Σμόλικας, η Βασιλίτσα και οι κορυφές της Βάλια Κάλντα έχουν το ίδιο σερπεντικό υπόβαθρο γι αυτό μοιράζονται τον ίδιο τύπου βλάστησης με κυρίαρχα είδη το μαυρόπευκο και το ρόμπολο, το πεύκο των μεγάλων υψομέτρων με τα μοναδικά χαρακτηριστικά. Λιγότερο συνηθισμένα είναι τα δάση της οξιάς. Σημειωτέον ότι η περιοχή είναι σπουδαίος βιότοπος της αρκούδας, γι αυτό και πολλά τοπωνύμια έχουν σαν πρώτο συνθετικό το όνομά της. Στη βάση του βουνού υπάρχουν δυο σημαντικά βλάχικα χωριά, το Περιβόλι και η Αβδέλα, σχεδόν ακατοίκητα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.
Το μονοπάτι ξεκινά από το κέντρο του χωριού (υψ. 1300 μ.) όπου υπάρχουν και τα σχετικά ταμπελάκια με την ένδειξη Ε6 (τμήμα του διεθνούς μονοπατιού στη βόρεια Ελλάδα), ανηφορίζει μέχρι την άκρη του χωριού και η συνέχειά του αγνοείται. Έτσι ακολουθούμε τα μπλε σημάδια πάνω στις πέτρες για να καταλήξουμε μετά από μια ώρα σε μεγάλο λιβάδι, ανάμεσα στις κορυφές Κολέο και Κουτσουράκια. Από εκεί στρίβουμε δεξιά για να ανεβούμε σε ράχη, έχοντας απέναντι μας την κορυφή. Το βαθύ ρέμα του Γκούρου μας χωρίζει από αυτήν και έτσι συνεχίζουμε δυτικά στην ήπια κορυφογραμμή μέχρι να φτάσουμε στη βάση της Βασιλίτσας σε 1.30’.
Είμαστε σε υψόμετρο 1950 μέτρων και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μας περιμένει ανάβαση απότομη μέσα από διάσπαρτα λιθάρια και χιονούρες. Μιας ώρας πορεία μέχρι το ψηλότερο σημείο του βουνού για να θαυμάσουμε τη θέα προς τα πανύψηλα και κάτασπρα συγκροτήματα της Τύμφης και του Σμόλικα.
Ήταν μια πορεία που άξιζε και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα μας.

Τα νέα του Συλλόγου

Την Κυριακή 10/04 θα πεζοπορήσουμε στα Άγραφα. Διάσχιση Άγιος Νικόλαος – Καρβασαράς. Ώρες πορείας: 4. Μέτρια δυσκολία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .