- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Άλλη μια επιτυχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Περιφέρεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής φορέων που θα φιλοξενήσουν τα «Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης», όπως είναι γνωστά, στην Ελλάδα για την περίοδο 2018-2020 εγκρίνοντας την πρόταση που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα νέα Κέντρα Ευρωπαϊκής πληροφόρησης EUROPE DIRECT επιλέχθηκαν με βάση τις αυστηρότατες προδιαγραφές και τους κανόνες της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη – μέλη.

Στην Ελλάδα τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT αριθμούνται σε 17  ενώ σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 450. Τα κέντρα επικεντρώνονται στα βασικά θέματα και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν άμεσο ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους πολίτες, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα Κέντρα αυτά αποτελούν ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ και τις προτεραιότητές της, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες, συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα όργανα, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε., καθώς και τις δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης.

Όπως σε άλλα κράτη μέλη, έτσι και στην Ελλάδα, τα κέντρα συμπληρώνουν και υποστηρίζουν τις δραστηριότητες επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPIO) και άλλων θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ σε τοπικό και/ή περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, συνεργάζονται με άλλα δίκτυα πληροφόρησης και παροχής βοήθειας της ΕΕ.

Ειδικότερα στην περιοχή μας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2018-2020  μεταξύ άλλων θα δώσει έμφαση μέσω μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων σ’ όλους τους νομούς, στην ενημέρωση των Θεσσαλών πολιτών σε τομείς όπως οι επερχόμενες Ευρωεκλογές του 2019, στην προστασία των πολιτών από τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) και την παραπληροφόρηση τους στο διαδίκτυο, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου, την προστασία του περιβάλλοντος από μη μείωση χρήσης πλαστικών ειδών, στο πρόγραμμα Erasmus+,  τη μετανάστευση, το Ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης σπουδών κα. Σκοπός είναι να κατανοήσει και ο τελευταίος πολίτης απανταχού στη Θεσσαλία τα οφέλη που έχει να προσκομίσει μένοντας στο άρμα της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Για τη Θεσσαλία το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας εδρεύει στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (Κουμουνδούρου & Παπαναστασίου) στο γραφείο 312 της Α πτέρυγας, με ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο 2413-506312, μέσω fax στο 2410-554368 και μέσω mail στο europedirect@thessaly.gov.gr [1] . Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την Ευρώπη αλλά και για τις δράσεις ενημέρωσης που πραγματοποιεί το Κέντρο μας στην ιστοσελίδα www.edicthessaly.gr [2] και στη σελίδα του κέντρου στο Facebook: Europe Direct Larissa και στο Instagram: edicLarissa.